Kiropraktorkliniken i Helsingborg

Ischias - det är väl något i benet?

Ischias är ett samlingsbegrepp för all smärta som strålar ner i benet. Att få diagnosen ischias betyder just bara att man har ont i benet. Följddiagnosen var besvären kommer ifrån är mer komplicerad och kräver en yrkeskunnig undersökning.

Ischiasnerven är den största och längsta nerven i kroppen. Den består av miljarder nervtrådar som kommer ut från den nedre delen av ryggen och tillsammans bildar dessa en nerv som är lika tjock som ett finger. Den största delen av alla nervsignaler till och från benet går via denna nerv. När Du exempelvis sätter ner foten i golvet märker foten av varje ojämnhet eller nivåskillnad i marken och skickar upp miljarder signaler till hjärnan som talar om hur marken ser ut.

Hjärnan skickar sedan tillbaka miljarder signaler till foten som talar om hur hårt vi ska sätta ner den. Detta sker i samma hundradels sekund och det är genom detta samspel mellan hjärnan och benet som vi kan gå på ojämnt underlag utan att titta. Om nervsignalerna störs på vägen riskerar man på sikt ett slitage i fot, knä och höftled. Alla dessa nervsignaler går från korsryggen via ischiasnerven, vilken i sin tur löper under de tvära höftledsmusklerna, ner på baksidan av låret och baksidan/utsidan av vaden och sedan vidare ner till foten.

När Du får ont i ischiasnerven kan det komma akut eller smygande. Det kan göra ont bara i låret eller ner i hela benet. Ofta sprider sig smärtan allt längre ner i benet ju längre tiden går. Många uppfattar felaktigt ischiassmärta som ett muskulärt problem som kan tränas bort. Träning kan vara bra för att förebygga besvär men om smärtan sätter in i benet är det viktigt att Du får kunnig hjälp snarast så att inte besvären förvärras och blir kroniska.

Orsaken till ischias kan vara många. Den kan komma från svåra och ovanliga problem som; diskbråck, tumörer i ryggraden, MS, infektioner i ryggraden eller förträngningar i ryggraden. Dessa orsaker kan man ofta läsa mycket om i olika broschyrer men faktum är att den vanligaste orsaken till ischias ofta förbises varför många patienter står kvar med smärtan och frågan "varför" obesvarad.

Den vanligaste orsaken till ischias är en subluxation, dvs en led i ryggen som rör sig felaktigt och därmed påverkar nerven. När nerven irriteras fungerar den sämre och därmed förlorar också kroppen sin naturliga läkningsförmåga. På lång sikt kan en subluxation bryta ner kroppens egen förmåga att läkas. Vill Du se hur en subluxation påverkar en nervrot så gå till Kiropraktorklinikens hemsida och rubriken "Vad är Kiropraktik?".

Eftersom orsaken kan vara komplicerad är det viktigaste att först göra en noggrann undersökning så att man därefter kan ställa en korrekt diagnos. Många av våra patienter upplever att man tidigare fått en alldeles för ytlig undersökning och därmed en vag diagnos.

Många patienter upplever en markant förbättring efter kiropraktisk behandling. Beroende på besvären omfattning och den tid man haft dem tar det olika lång tid att bli bättre. Det är viktigt att betona att man inte är bra bara för att man börjar bli bättre. En halvbra rygg är också halvdålig. Kiropraktorns mål är att få Dig så bra Du kan bli även om det kan ta tid.

Har Du fler frågor om ischias eller andra besvär som kan behandlas av en legitimerad kiropraktor så skriv till oss på info@kiropraktorkliniken.nu eller besök vår hemsida.

Carl Edelman / Michael Stroh

TIDIGARE NYHETSBREV

Kiropraktorkliniken startar nyhetsbrev
Från mars 2005 skickar vi regelbundet ut ett nyhetsbrev till alla intresserade. Det handlar mycket om hälsa och friskvård.

ARTIKLAR

Whiplash
Skador i nacken som uppkommit i samband med bilolyckor kallas oftast för whiplash- eller pisksnärtskador.

Diskbråck
När besvär från i huvudsak ländryggen tar sig svåra uttryck.

Vanliga frågor om kiropraktik
Hur vet jag om kiropraktik är något för mig och hur lång tid kan det ta innan jag blir bra?